Katheter

  • Katheter
Bij peritoneale dialyse is een toegang tot de buikholte nodig. Via een kleine operatie wordt een kunststof slangetje, een katheter, in de buikholte gebracht. De operatie gebeurt onder algehele narcose of met een ruggenprik. 
Na de operatie duurt het enkele dagen voordat de katheter gebruikt kan worden. In de ideale situatie wordt er tien tot veertien dagen gewacht voordat de spoelingen beginnen, De katheter wordt goed vastgezet aan de buikwand. Een gedeelte, meestal 20 centimeter, blijft buiten de buik hangen. Aan het einde zit een soort ventiel. Hier worden de zakken met spoelvloeistof op aangesloten. Tussen de wisselingen wordt de katheter vastgeplakt op de huid.
De katheter levert nauwelijks belemmeringen op in het dagelijks leven. Afgeraden wordt om een gewicht van meer dan 20 kilo te tillen. Douchen is geen probleem als na afloop de huid rondom de katheter goed wordt drooggedept. Zwemmen wordt afgeraden, tenzij de katheter goed kan worden afgeplakt.Hoe een katheter wordt ervaren, is heel verschillend. Sommige mensen hebben er geen moeite mee, anderen vinden het griezelig dat de katheter een stukje uit de buik steekt en weer anderen vinden dat de katheter afbreuk doet aan hun lichaam.